Celsus Kütüphanesi

İzmir Selçuk’ta yer alan ve ülke turizminin en büyük gururlarından biri olan Efes Antik Kenti, keşfedilmeyi bekleyen onlarca hazineye sahip. Bunlardan biri olan Celsus Kütüphanesi, Efes ziyaretinizde mutlaka zaman ayırmanız gereken bir yer. Bilindiği üzere tarihte Efes, felsefenin ve kültürün önemli merkezlerinden biri olarak kabul görür. Hal böyle olunca burası çok sayıda sanatçı ve felsefeci çıkarmayı başarmıştır. Efes’in liman kenti olması, bu tip kültürel etkileşimleri de o dönem hızlanmasına neden olmuştu. Efes’in en sağlam miraslarından olan Celsus Kütüphanesi’nin detaylarına gelin yakından bakalım.

Efes Celsus Kütüphanesi Hakkında Bilgi

Efes Celsus Kütüphanesi

Pek çok kaynakta bu konuda farklı bilgiler söz konusu olsa da Efes Celsus Kütüphanesi’nin yapılışı resmi olarak M.S. 135 olarak geçmektedir. Celsus; Trajan’ın yönettiği Roma İmparatorluğu’nda o dönemin en önemli senatörlerinden birisidir. Oğlu Aquila’nın ön ayak olduğu kütüphane, babası Celsus’un anısına yaptırılmıştır. O dönem kitapların temin edilebilmesi için tam 25 bin altın toplanmıştır. Mermer caddenin doğu yakasında ufak bir alanı kaplayan Celsus Kütüphanesi, Augustus kapısı ile göz kamaştırır. Bu kapı aynı zamanda kütüphanenin Agora ile olan bağlantısını sağlar. Hala bugün bile ziyaret ettiğinizde varlığını muhafaza eden bir lahit hemen dikkatinizi çekecektir. 

Lahit’te Celsus’un yattığı iddia edilmiş olsa da bu hala kesin olarak bilinmemektedir. Mimari açıdan kütüphanenin özellikle heybetli görünmesi adına özel bir çaba gösterildiği açıktır. Kütüphane kurulduktan yaklaşık 130 sene sonra meydana gelen depremden son derece olumsuz etkilendi. Kütüphanede yer alan önemli eserlerin büyük bir bölümü bu deprem sonrası yok olmuştur. Ön bölüm ise bugüne kadar ayakta kalmayı başarmıştır. 

Celsus Kütüphanesi Heykelleri

Celsus Kütüphanesi Heykelleri

Celsus Kütüphanesi’ni ziyaret edenlerin en önemli motivasyonu, genellikle sütunlar arasında yer alan muhteşem heykeller oluyor. Kütüphanenin ön bölümünde 4 ayrı heykel bulunuyor. Bu kadın heykellerinin her biri bir düşünceyi temsil ediyor (fazilet, bilgi, akıl, anlayış). Büyük sütunların arasına gizlenmiş heykeller, antik mimarinin izlerine tanıklık etmek açısından oldukça heyecan verici. 

Celsus Kütüphanesi Giriş Ücreti

Bilindiği üzere Celsus Kütüphanesi Efes Antik Kenti’nin bir parçası. Doğal olarak buradaki her bir eser için ayrı ayrı ücret ödemenize gerek yok. Müze kartınızla Efes Antik Kenti’ne girişinizi yaparak burada yer alan eserleri dilediğiniz ölçüde gezebilirsiniz.Giriş ücretleri için Efes Antik Kenti yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz.

Celsus Kütüphanesi Nerede?

Celsus Kütüphanesi’ne ulaşmanız için İzmir ilinin Selçuk ilçesinde yer alan Efes Antik Kenti’ne gelmeniz gerekiyor. İzmir Otogarı’ndan kalkan otobüslerle, İZBAN seferlerinden aktarma yaparak ya da Kuşadası’nda bulunan dolmuşlarla Selçuk’a ulaşabilirsiniz. İzmir Havalimanı ile Efes Antik Kenti arasında 83 km’lik bir sürüş mesafesi bulunuyor.

Haritası ve Konumu

Kütüphane için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Bölgede Gezilecek Yerler

Kütüphanenin içerisinde yer aldığı Efes Antik Kenti ile Artemis Tapınağı ve Meryem Ana Evi gezilecek yerler arasında bulunuyor. İzmir gezilerinizde görülmesi gereken yerler listesi için İzmir’de gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorumda bulunarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

1 Yorum

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz