Efes Antik Kenti

Tarihi Milat’tan önce 6000’li yıllara kadar uzanan bir şehir Efes, yani tam 8000 yıllık bir geçmişe sahip. Bu 8000 yıllık tarihinde ise sürekli olarak hareketli bir yaşama ev sahipliği yapan şehir için gezi turunuzda oldukça fazla detay olacak. Bu yüzden Efes Antik Kenti için girişte satılan rehberlerden bir tanesini mutlaka edinin.

İzmir ve çevresinde gezilecek yerler hakkında olan İzmir’de gezilecek yerler yazımıza göz atın.

Senede ortalama 1 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Efes Harabeleri, ülkemizin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan önemli bölgelerinden bir tanesi. İzmir ilinin Selçuk ilçesinde yer alan Efes; Antik Kent, Çukuriçi, Meryem Ana Evi gibi önemli bölümlerden oluşuyor. Müzekart ile ücretsiz olarak girebileceğiniz Efes’te, tüm bölümleri aynı anda rahatlıkla gezebilirsiniz. İzmir merkezden 69 km, Kuşadası’nda ise 19 km uzaklıkta yer alan Efes Antik Kenti, ulaşım açısından da oldukça ideal bir konuma sahip. Artemis Tapınağı’ndan Celsus Kütüphanesi’ne dek gezilecek pek çok yeri bünyesinde barındıran Efes Antik Kenti’ni bir rehber eşliğinde keşfetmenizi öneririz. 

Efes Antik Kenti Giriş Ücreti 2024

Antik kent giriş ücreti 60 ₺’dir. MüzeKart ile giriş yapılıyor. Müze kartı olmayanlar 60₺ ücret ile gişelerden alabilirler. Yabancı ziyaretçiler için 700₺ ücret alınıyor. Ören yerinde yer alan Yamaç evlere giriş ücreti 2024 yılında 320₺ olmuştur. Yamaç evler için müze kart geçerli değildir.

Efes Antik Kenti Hakkında Bilgiler

Efes Antik Kent’in geçmişi M.Ö. 6. yüzyıla dek dayanıyor. Helenistik çağlardan başlamak kaydıyla Osmanlı İmparatorluğu’na dek pek çok medeniyete kucak açmayı başarmış olan bu özel yerleşim, aynı zamanda Hristiyanlar için bir nevi hac merkezi olarak görülmektedir. Her dönemin en asil şehirlerinden biri olarak kabul gören Efes’in gelişiminde, limanın oldukça büyük bir etkisi söz konusu. Efes’in kuruluş aşamasında da özellikle kadın savaşçıların çok önemli bir rolü olduğu söyleniyor. Bu nedenle kentin ismi, “Ana Tanrıça Kenti” olarak bilinen Apasas’tan esinlenmiştir.

Efes Antik Kenti Resimleri

Mütevazi bir yerleşim bölgesiyken Efes’in kaderi Androklos ile beraber tümüyle değişmeye başlıyor. Atina Prensi, o dönem Efes’i keşfetmek adına yoğun bir mesai harcamıştır. M.Ö. 129 senesinde ise bölge Romalıların kontrolüne geçmiştir. Bu durum, Efes’in bir kent olarak daha da güçlenmesine zemin hazırlamıştır. Burası zamanla kıtanın en büyük ticaret merkezi olmayı başarmıştır. Öte yandan da Efes’te açılan felsefe okulları, bölgeyi daha da özel kılmıştır.  Bakire Meryem’in bir dönem burada yaşaması, Hristiyanlar açısından buranın bir din merkezi olmasını sağlamıştır.

Dini açıdan merkez hale gelmesi, deyim yerindeyse altın çağını yaşamasını sağlamıştır. Daha sonraki yıllarda sıklıkla el değiştirmesi, Efes’in önemini yavaş yavaş yitirmesine neden olacaktır. Türklerin kontrolüne geçmesi 14. yüzyılın başına tekabül etmektedir. Çeşitli Türk beyliklerinin kontrolünde huzurlu bir dönem geçirse de Moğolların saldırıları Efes’e ciddi zararlar vermiştir. Osmanlı’nın kenti fethi 1402 yılında gerçekleşmiştir. Menderes Nehri’nden gelen kumlar Efes’in denizle olan mesafesini arttırmıştır. Efes normalde popüler bir liman kentiyken, bu durum denize 5 km civarında uzak kalmasına neden olmuştur.

Efes Antik Kenti Resimleri

Sonuç itibariyle de ticari açıdan önemini bir nebze kaybetmeye başlamıştır. Artemis’in en büyük tapınağını bünyesinde barındıran; politik, ticari, felsefik, dini ve mitolojik açıdan son derece kıymetli bir yer olan Efes Antik Kenti, bugün turistik olarak değerlendiriliyor. 2015 senesinde Dünya Mirası Listesi’ne adını yazdıran Efes Antik Kenti, pek çok tarihsel figürün yaşadığı yer olarak tarihe adını yazdırmayı başarmıştır. Nüfusu bir dönem 250 bin civarına kadar yaklaşan Efes’te tanrıça kültürünün en somut izlerine ulaşabilirsiniz.

Efes Antik Kenti Gezilecek Yerler

Ülkemizin en kıymetli kültürel mirası olan Efes Antik Kenti’ni henüz keşfetmediyseniz, çok şey kaçırıyorsunuz demektir. Dilerseniz Efes’te gezilecek yerlere genel hatlarıyla şöyle bir bakalım.

Efes Antik Tiyatro

Efes Antik Kenti Tiyatro
Efes Antik Tiyatro

Efes Antik Kentinin üst bölümünde bulunmaktadır. Efes’in bugüne sağlam bir şekilde ulaşmış ender yapılarından birisidir. Helenistik Dönem’den miras kalan Antik Tiyatro, Claudius döneminde vücuda getirilmiştir. Restorasyon çalışması sona erdikten sonra Efes Antik Tiyatro, buradaki bazı festivallerin ev sahipliğini üstlenmiştir.Dünya’nın en büyük Açıkhava tiyatrosu. Sanat gösterilerine, gladyatör dövüşlerine ve daha bir çok şeye şahitlik etmiş muazzam yapı. 24 Bin oturma kapasitesi bulunan oldukça büyük bir antik tiyatrodur.

Hadrian Tapınağı

Efes Hadrian Tapınağı

İmparator Hadrianus için inşa edilmiş tapınak.

Celsus Kütüphanesi

Efes Antik Kenti Celcus Kütüphanesi

Hem kütüphane hem dem anıt mezar işlevi görmektedir. M.S. ikinci yüzyılın başlarında yaptırılan kütüphanenin asıl ilgi çekici bölümü, ön tarafta yer alan 4 kadın heykelidir. Kütüphanenin hemen karşısında bir genelev olduğuna inanılıyor. İnsanlar bu genelevine, eşlerine yakalanmadan gidebilmek için kütüphane içindeki gizli geçitten faydalanıyormuş. Detaylar Celsus Kütüphanesi yazımızda.

Kuretler Caddesi

Efes Antik Kenti Kuretler Caddesi

Hamamlar ve tuvaletlerin bulunduğu, bir nevi halkın kaynaşma alanı.

Aşk Evi 

Belki de Dünya’nın ilk genel evlerinden birisi.

Liman Caddesi

Şehrin en uzun caddesi. Etrafı oldukça ilgi çekici eserlerle çevrili.

Agora

Ticaret merkezi.

Yamaç Evler

Efes Yamaç Evler

O dönem insanlarının özel yaşam alanları ve her bir noktada onlarca, belki de yüzlerce farklı hikaye ve detay.

St. John Bazilikası

Aziz Yuhanna’ya ait olan mezarla birlikte hemen üstüne inşa edilen bazilika, büyüleyici görünümüyle hemen dikkatinizi çekecektir. Çarmıha gerilen Hz. İsa’nın annesini bizzat Yuhanna’ya emanet ettiği bilinir. Yuhanna’nın bu nedenle Meryem Ana ile beraber bölgede yaşadığına inanılıyor. Yuhanna, öldükten sonra kendisinin Ayasuluk Tepesi’ne gömülmesini vasiyet etmiş. Bu bazilikanın büyüklük açısından Artemiş Tapınağı’ndan hemen sonra geldiği söylenebilir. Bazilika aynı zamanda UNESCO’nun Tarihi Miras Listesi içinde kendine yer bulmayı başarmış durumda.

Yedi Uyuyanlar Mağarası

Dağın hemen arka bölümünde konuşlanan yapının, M.S. 6. yüzyıl içinde ortaya çıktığı söyleniyor. Hristiyanlık henüz yayılmadan önce kaçıp buraya sığınan 7 gencin bu mağaranın içinde 200 yıl süren bir uykuya daldıkları rivayet ediliyor. İnanışa göre uyandıktan sonra Hristiyanlık dininin resmi anlamda kabul edildiğini görme şansı bula 7 genç, o dönem çok özel kişiler olarak addedilmiş. Ölen gençlerin bu mağaraya gömüldüğüne inanılıyor. Çeşitli toplumlar,  7 gence ait mezarın kendi alanlarında yer aldığını iddia etmektedir. Buna rağmen pek çok Hristiyan kaynak, mezarın bu mağaranın altında olduğunu kabul eder. Zaten kazılarda ortaya çıkarılan oyma mezar yapıları da bu düşünceyi destekler nitelikte. 

Meryem Ana Evi

Efes Meryem Ana Evi

Yabancı turistlerin Efes’e gelirken en çok motive olduğu yerlerden bir tanesi de hiç şüphesiz ki Meryem Ana Evi. Meryem’in ölmeden önce yaşamını burada geçirmiş olması, bu kiliseyi daha da bir kutsal kılmaktadır. Hristiyan topluluklar için bir hac merkezi olan Meryem Ana Evi’nde aynı zamanda her ağustos ayında çeşitli ayinler düzenleniyor. Hacı olmak isteyen Hristiyanlar buradaki çeşmelerden su içip mum yakıyor. Kilisede yer alan çeşmeler, aşk, para ve huzuru temsil ediyor. Detaylar Meryem Ana Evi yazımızda.

Ziyaret Saatleri

MevsimAçılışKapanış
Kışın (Ekim-Nisan)08:3017:30
Yazın (Nisan-Ekim)08:0019:30

Antik kent haftanın her günü ziyarete açık. Sabahın serinliğinden istifade edip ziyaret etmek isteyenler 8:30’dan sonra içeriye giriş yapabilirler. Yaz aylarında ziyaret 19:30’a kadar sürebiliyor ancak kışın saat 17:30’ye alınıyor kapanış. Dini bayramların ilk günü ziyarete kapalıdır. Gişeler, ören yerinin kapanış saatinden yarım saat önce kapanıyor.

Efes Antik Kenti

Efes Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir ?

İzmir merkeze yaklaşık bir saat, Selçuk ilçesine ise 5 dakikalık mesafedeki Efes için en kolay ulaşım yolu şahsi aracınız olacaktır. Öncelikle İzmir-Aydın Otobanı’ndan Selçuk’a varıyoruz. Buradan da Kuşadası’na doğru devam ettiğimizde karşımıza zaten Efes tabelaları gelmeye başlayacaktır. 5-10 dakika gibi kısa bir yolculuğun ardından antik kente ulaşmak mümkün.

Otobüs ile gelmek isterseniz de İzmir Otogar’dan Selçuk’a hareket eden otobüsleri kullanabilirsiniz. Selçuk’a geldikten sonra buradan sürekli Efes’e giden minibüslerle kısa bir yolculuk yapmanız gerek. Ayrıca Kuşadası’ndan gelen minibüslerle de buraya ulaşım mümkün.

Haritası ve Konumu

Antik Kent için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

İletişim Bilgileri

Adres : Efes Örenyeri, Selçuk/İzmir
Telefon :  (0232) 483 51 17 veya (0232) 892 60 10

Sizlerde Efes Antik Kenti gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak bizlerle paylaşımda bulunabilirsiniz.

12 YORUMLAR

  1. Hiç aç kalmamis bunlar 40 lira bu ne yaaaa, yamaç evlerinide gezsen, 20 lirada o etti 60, 4 kisilik bir aileye 240 liraya patlar, asgari ücretten haberleri yok bunlarin

  2. 40 lira gene iyiymiş geçen sene (2016 Temmuz) bizde 40 Euro istediler bizden kişi başı. hatta yıllık üye olun avantajlı olsun falan dediler sanki ergün oraya gidiyormuşuz gibi..

  3. Oğlumla birlikte gittik.. Fakat ziyaretçilerin yorumlarına aynen katılıyorum.. İnanın (eğer doğru ise işletme hakkı birde İsraillilere devredilmiş) turistik bir gezi için bu harika yeri gezmek ve görmek için gelenleri adeta tavuk yolar gibi bu giriş ücretleri ile soymaları geçekten çok utanç verici.. Yazıklar olsun.. Asgari ücretin ne olduğunu bildikleri bir ülkede bu giriş ücretleri resmen bir soygun düzeninin buralara da yerleşmesini ve ele geçirmesini şiddetle kınıyorum..

  4. İlk girişte 15 tl otopark parası dediler verdik sonra gişelere gittik öğrenci misiniz, hayır öğretmen mısınız hayır dedik o zaman 60 liracık eğer öğrenci veya öğretmen kimliğimiz varsa 30 liracık gibi cüzzi bir para verirsiniz görebilirsiniz dediler biz de dört kişiyiz toplam ikiyüzkırk lira gibi bir rakam gözümüzde büyüdü de büyüdü, kendi memleketimde kendi vatamım da bu kadar bedel ödeyeyerek gezersek kalsın. Dedik cahil kalalım tarihi yerleri gezmiyelim, dünyada eşi benzeri olmayan anıtları belgesellerde görsek yetermiş bize.

  5. Sonra Türk halkının neden tarihten haberi yok neden müze gezmiyor.. izin mi veriyorsunuz? Efese kişi başı giriş ücreti 120 lira, otopark ücreti ve yamaç evler ücreti hariç. Ayrıca Meryem Ana kilisesine giris ücreti de ayrı, bazilikaya giriş ve Efes müzesine giriş de ayrı. Tüm bunları görmek istiyorsanız, acıktın susadın yol ücreti derken toplam 500 lira gözden çıkarmanız gerekiyor, hem de kişi başı. Nasıl bir saçmalık anlaşılır gibi değil. Kendi yaşadığın ülkede yer görebilmenin bu yüksek maliyetli bedeli için emeği geçen herkese teşekkürler ve tebrikler. Bu arada Efes Selcukluyum, yaşadığım şehirde yer göremiyorum 👏🏻

  6. Türkiye 🇹🇷 burası elin vatanı değil..
    Vatanımın toprağı için kanıyla kazmış bir milletin evladıyız
    Tarihi buram buram kokan toprağına dokunamıyoruz göremiyoruz gezemiyoruz ancak yazılı anlatım duyguları yaşayamıyoruz hissedemiyoruz…
    Okul zamanlarımızda hocalar derdi..
    “Çok gezen mi yoksa çok okuyan mı iyi bilir”
    6 yaşında okula başlayıp 20 yıl boyunca eğitim alıyoruz kitap okuyoruz malesef ülkemizin oluduğumuzla bırakıyorlar….
    Türkiye vatandaşımız için girişler BİR KİTAP PARASI kadar olsun ki bizler de çocuklarımızda yaşaşın öğrensin…

  7. Efes antik kenti görmeye gittik 20 tl.park ücreti 120 tl.giris ücreti 4 kişilik bir aile girmeden geçtik gittik resmen soygun yeri ücreti daha uygun tutsalarda memleketimizin insanları tarihi mekanları görse ne olur.Yurtdışından gelen turist gezsin görsün benim memleketimin insanı gezemesin

  8. Giriş ücretleri çok yüksek ayrıca civarda satılan her şey hava alanı fiyatlarında. Dört kişilik bir için giriş, yemek, yol maliyeti derken maaşın yarısını bırakırsın.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz