Hürrem Sultan Türbesi

Hürrem Sultan Türbesi, Eminönü’nde bulunan Süleymaniye caminin külliyesinde yer almaktadır. Türbe Kanuni Sultan Süleyman Türbesi’nin yanı başındadır. İstanbul’da en çok ziyaret edilen türbelerin arasında yer alan Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan türbesi restorasyon çalışmaları nedeni ile belirli bir süre ziyarete kapatılmıştır. Restorasyon çalışmaların tamamlanmasıyla türbe ziyarete tekrar açılmıştır. Sizlerde Hürrem Sultan Türbesini ziyaret etmek istiyorsanız gün içerisinde ziyaretinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Hürrem Sultan Türbesi Hakkında Bilgi

Hürrem Sultan Türbesi
Hürrem Sultan Türbesi

1558 yılında bu türbe kanuni Sultan Süleyman’ının, Hürrem Sultan için Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Türbenin planlaması dıştan sekizgen ve içten on altıgen olarak tasarlanmıştır. Türbede giriş cephesi haricinde altlı üstlü olmak kaydı ile her cephede ikişer pencere bulunmaktadır. Alt bölümlerde ki pencereler dikdörtgen ve hafif bir sivri kemerler ile yapılmıştır. Anlıkların etrafını da pembe renkteki bordür ile çevrilmiştir. Türbedeki tüm pencereler silme içine alınarak cepheye hareketlilik kazandırılmaya çalışılmıştır.

Türbenin giriş kısmında revaklı, önde dört ve arkada iki sütun ile taşınan bu revağı düz çatı olarak örülmüştür. Sütunlar birbirine, sivri kemer ile bağlanarak oluşturulmuş ve kilit taşlarına rozetler yerleştirilmiştir. Basık olan giriş kapısının hemen önünde Kelime-i Tevhit yazılmış bir kitabeye yer verilmiştir. Yuvarlık bir kasnaklı kubbe ile örtülmüş ve aynı zamanda bu kasnağın üzerine ayetler kabartma olarak yazılmıştır.

Türbe yapımında sıralı ve renkli oluşumu ile çinilere benzetilmiştir. Mercan kırmızısı bitkisel motifi, firuze ve lacivert renginin kullanıldığı, Türk çini sanatında hiç rastlanmamış olan siyah rengide türbede yer verildiği görünmektedir. Dış cephedeki kapının beyaz, lacivert ve firuze renkleri ile mermer taklidi oluşturulmuştur. Sivri kemerli panolarda ise karanfil, bahar dalları ve lale gibi kompozisyonlar ile süslenmiştir. Türbenin iç kısmında üst sıradan başlayarak alt kısmına kadar çiniler ile kaplanmıştır. Renkler beyaz zemin üzerine empoze edilmiştir. Pencerenin üst bölümlerine de beyaz sülüs ile ayetler yazılmıştır. Farklı sır tekniklerini de iki kapının yanında bulunan çinilerde kullanmış olduğu görünmektedir.

Süleymaniye Camii külliyesinde bulunan Hürrem Sultan Türbesi ziyaretlerinizde Kanuni Sultan Süleyman Türbesi yazımızı inceleyerek aynı zamanda bu yerler için de ziyaret öncesi bilgi alabilirsiniz.

Hürrem Sultan Türbesi İçi
Hürrem Sultan Mezarı

Hürrem Sultan Nasıl Öldü?

Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın eşi olan Hürrem Sultan 1506 yılında doğmuştur. İl defa bir padişah ile nikâhla evlenme özelliğini taşıyan Hürrem Sultan ayrıca II. Selim’in annesidir. Ondört yaşında Tatarlı akıncılar tarafından kaçırılarak kırım himayesine girmiştir. Daha sonrada Osmanlı sarayına hediye olarak gönderilmiştir. Sarayda özel bir eğitim gören Hürrem Sultan 18 Nisan 1558 yılında sarayda vefat etti. Ölümün nedeni ise yüksek ateş ya da kuluç hastalığından olduğu rivayet edilmiştir. Edirne’ye Kanuni ile yolculuk yapan Hürrem Sultan’ının ziyaret sonra dönüşünde rahatsızlanmıştır. Vefat etmesi sonucunda Süleyman Camisinin Külliyesinde yaptırılmış olan türbeye gömülmüştür.

Hürrem Sultan Türbesi Nerede ve Nasıl Gidilir?

Türbe, İstanbul ilinde ve Fatih ilçesinde bulunmaktadır.Süleymaniye Camisine giderek caminin külliyesinde Hürrem Sultan Türbesini göreceksiniz.

Hürrem Sultan Türbesine Kabataş-Bağcılar Tramvay Hattı ile Laleli-Üniversite Durağı’na kadar gelip, buradan az bir yürüyüş ile ulaşabilirsiniz.

Şahsi aracı ile gitmek isteyenler Galata Köprüsü’nden Eminönü doğru gelirken; köprüden sağa çıkış yapıp İstanbul Ticaret Üniversitesi’nin önündeki ışıklardan sola doğru yokuşu çıkarlarsa, karşılarına Süleymaniye Camii’nin tabelaları gelecektir.

Otobüs ile gitmek isteyenlerse ise direk Süleymaniye Camii Durağı’ndan geçen 48T Hamidiye Mahallesi – Taksim Hattı’nı kullanabilirler.

Haritası ve Konumu

Türbe için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

Hürrem Sultan adını taşıyan ve İstanbul’da yer alan Hürrem Sultan Hamamı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Sizlerde Hürrem Sultan Türbesi ziyaretlerinizi ve bu ziyaret hakkında edindiğiniz tecrübeleri yazımıza yorumda bulunarak bizlerle paylaşımda bulunabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz