Karaburun

Henüz tatil planlarınızı yapmadıysanız sizleri harika bir tatil beldesi olan izmir ilinin şirin ilçesi Karaburun ile tanıştırmak istiyoruz. Daha bir kaç yıl öncesine kadar yolların virajlı olması nedeniyle pek ziyaretçi trafiği sağlanamayan Karaburun, ilçeye yaklaşık 100 km mesafede bulunan Urla ilçesinden Karaburuna ulaşım imkanı sağlayan yeni yolların yapılması ve bu yolların kaliteli oluşu ile viraj sayısının düşürülmesi nedeniyle son bir kaç yıldır tatilcilerin uğrak yeri haline gelmiş durumda. Denizi, kumu, zeytin ağaçları, şehir yapılaşmasından uzak ve misafirperver insanları ile bir başka güzellikte olan Karaburun ilçesi huzurlu bir tatil keyfi yaşamak isteyenler için adeta bir biçilmiş kaftan.

Karaburun Hakkında Bilgiler

Karaburun; İsmini üstünde bulunan Urla yarımadasından almış olup, 1910 yılına kadar Çeşme ilçesine bağlı Ahırlı isminde bir kasaba iken, 1910 yılında Çeşme ilçesinden ayrılarak Karaburun olarak adlandırılmış bir ilçemizdir. En eski isminin ise Milas olduğu bilinmektedir. Karaburun, İzmir iline bağlı nüfusu en az olan ilçesi olup, 2018 yılı nüfus sayımına göre 10.603 kişilik bir nüfusa sahip olduğu açıklanmıştır. Şehrin engebeli yapısı, tarıma elverişli olmaması ve ulaşım imkanlarının yetersizliği ile elbette ki iş olanaklarının neredeyse imkansız hale gelişi nedeniyle genç nüfus yaz aylarında tatil için gelen seyahatseverler ve yerlileri dışında yok denecek kadar azdır.

Karaburun, Urla Yarımadasının Gerence ve Balıklıova arasında kalan hattın kuzey kesiminde bulunmakta olup, 600 km2 den ibaret yarımadada kurulmuştur. Tipik Akdeniz bitki örtüsüne hakim olan ilçede yaz ayları sıcak ve kurak geçerken, kış ayları ise ılık ve yağışlı bir iklime sahiptir. Yılın en düşük sıcaklığı 2 iken, en yüksek sıcaklığı ise 35 derece olarak belirtilmiştir. İlçede en çok zeytin ağaçları bulunduğundan zeytin ve zeytinyağı ticareti yapılmakta olup, ilçenin genel geçim kaynağı zeytin bahçelerinden sağlanmaktadır. Ayrıca Karaburun’da yaklaşık olarak 67 çeşit şifalı bitki bulunduğu bilinmektedir. 

Yunanistan Sakız Adası, bu ilçeye yaklaşık 15 deniz mili mesafesinde olup, kuzeyinde Midilli Adası ve kuzey doğusunda da Foça bulunmaktadır. Karaburun ilçesi, İzmir körfezinin hemen girişinde bulunduğundan buraya uğrayan araçların ilk uğrak yerleri arasında yer almaktadır.

Karaburun hakkında mitolojik bir efsanede bulunuyor. Mitolojiye göre, Su birikintisi üzerinde kendisini görüp, kendi kendine aşık olan ve yemeden içmeden kesilen Narcissos’un eriyerek nergis çiçeğine dönüştüğü yerin de Karaburun olduğu söyleniyor. Ayrıca Nergis Çiçeğinin de dünya üzerinde yalnızca Karaburun’da yetiştiği bilinmektedir. 

Sırasıyla, Mimas, Stelar, Stylarius, Capo Calaberno, Ahurlu ve Ahırlı isimlerini aldıktan sonra son olarak da Karaburun ismini alan ilçeye gelen Piri Reis, Kitab-ı Bahriye isimli kitabında oldukça detaylı bilgiler vermiştir. Ayrıca, 17. yüzyılın yarısında ilçeyi ziyaret eden Evliya Çelebi de bu bölgede bir adet cami, 7 adet dükkan, bir adet hamam, zeytin bahçeleri ile bağların bulunduğundan bahsettiği biliniyor. Karaburun ismini alan ilçede Milattan Önce 3000’li yıllarda başta Hintliler olmak üzere, akabinde Yunanlılar, Romalılar, Persler ve Bizanslıların egemenlik sürdüğü yapılan kazı ve tarih çalışmalarından anlaşılmakta. Aydınoğullarından sonra Osmanlının yönetimine geçen ilçe birinci dünya savaşında da Yunan işgaline maruz kalmıştır. 

Karaburun Gezilecek Yerler

Karaburun, yazımızın da başında belirttiğimiz gibi son bir kaç yılın tercih edilen tatil beldelerinden biri haline gelmiş durumda. Bu ilçe sakinliği ve güler yüzlü insanları ile oldukça meşhur olduğundan kalabalıktan uzaklaşıp hem kafa dinlemek, hem de doğa ile iç içe olup, tarihi yerleri gezip görmek isteyenler için oldukça ideal olduğunu söyleyebiliriz. Karaburun’da gezilip görülecek yerleri merak edenler için de yine kendi araştırmalarımız doğrultusunda bilgiler vermeye çalışalım. 

1. Mordoğan

Mordoğan

Karaburun ilçesinin tek beldesi olma özelliğine sahip iken, ilçe mahallesi olarak kayıtlara geçmiş bulunmakta. Muhteşem gün doğumu anlamına gelen Mordoğan, Karaburun’a yaklaşık 20 km mesafede yer almaktadır. Mordoğan, İzmir il merkezine daha yakın mesafede olduğundan, Karaburun’a oranla daha düzgün ve ulaşım kolaylığı bulunan bir yerleşim yeridir. Mordoğan’ın en belirgin özelliği, yazlık evleri ve balık lokantalarının sayıca fazla olmasıdır. Karaburun’da tatil yapmak isteyenlerin en çok uğradığı yer olan Mordoğan’da sahil boyunca sıra sıra cafeler ve balık lokantaları tatilcilerin en gözde mekanları arasında bulunuyor. Ayrıca, Kocakum Plajı, Ayıbalığı ve Çatalkaya deniz severler için bulunmaz bir nimet derecesinde… Farklı alanlar görmek isteyneler içinde yine Mordoğan Ayıbalığı bölgesinde pek çok mağaraların da bulunduğunu belirtelim. 

2. Karaburun İskele

Karaburun İskele

Tatil beldesi denince akla gelen ilk yerlerden biri hiç şüphesiz koylar ve  iskelelerdir. İzmir’in bu küçük ama bir o kadar da güzel ve huzurlu ilçesi Karaburun’un da en çok gezilip görülen yerlerinden biri Karaburun iskelesi’dir. Bu iskelenin etrafında bulunan balıkçı barınakları ve sıra sıra cafeler ile balıkçı restonarları her yıl tatil için ilçeye akın eden tatilcileri ağırlamaktadır. Her sabah balık tutmak için iskeleye gelen balıkçıları izlemek bile insana ayrı bir huzur veriyor. Ayrıca iskelede balıkçılar tarafından tutulan balıkların satışı da yine Karaburun İskelesinde yapılmaktadır. Bu iskelede özellikle tatil mevsiminde yer bulmak neredeyse imkansız hale gelebilir. Zira tatilcilerin istilasına uğrayan iskele tıklım tıklım ağzına kadar dolup taşıyor. 

3. Sarpıncık Feneri

Sarpıncık Feneri Karaburun

Karaburun’un en güzel köyü olan Sarpıncık’da bulunan Sarpıncık Feneri, gerek muhteşem doğası, gerekse de manzarası ile filmlere konu olacak güzellikte bir yere sahip. Fener, Sarpıncık’ın en uç noktasında bulunmakta olup güneş enerjisiyle çalışmaktadır. Buraya daha çok aşıklar, yeni evli çiftler, gün doğumunu ve batımını izlemek için gelen insanlar akın etmekte. Fenerin bulunduğu noktadan bakınca, Midilli ve Foça adasını seyredebilir, sakinliğin ve huzurun tadını çıkarabilirsiniz. 

4. Narcissos – Dilek Pınarı

Narcissos Dilek Pınarı Karaburun

Narcissos’dan yukarıda biraz bahsettiğimiz üzere, Yunan mitolojisinde anlatılan hikayelerden biri olan su birikintisine bakarak kendine aşık olan Narcissos’un hasta düşüp bir Nergis çiçeğine dönüştüğü yer olarak bilinmektedir. Burada Dilek Pınarı ismini alan bir ağaca insanlar dilek dileyip takım eşyalar bağlamaktadırlar. 

5. Saip

Saip Karaburun

Karaburun ilçe merkezine yaklaşık 3 kilometre uzaklıkta bulunan Saip, olağanüstü manzarası ve taş evleri ve köy kahvesini içinde bulunduran yapısı ile tatilcilerin en çok uğradığı yerlerin başında yer alıyor. Burada Karaburun’u kuş bakışı izlemek için gelenlerin sayısı bir hayli fazla. Ayrıca köy kahvaltısı içinde tercih edebileceğiniz bir yer. Saip Kır Kahvesi kahvaltı için veya manzara karşısında serinlemek için bir Reyhan şerbeti içebileceğiniz harika bir yer.

6. Ayşe Kadın Camii

Ayşe Kadın Camii Karaburun

Rivayete göre 700 yıl kadar önce yaşamış Ayşe ismindeki bir kızın vasiyeti üzerine annesi tarafından eşi benzeri bulunmayan ve tasarımı da Kabe’den alınan bir camii yaptırıldığı belirtiliyor. Ayşe Kadın tarafından yapılan zeytin, sümül, karanfil ve nergis motifleri cami ustası tarafından caminin kubbesine işlendiği ve yumurta beyazı ile doğal otların karışımından elde ettiği boyalarla da bu motifleri boyadığı bilinmektedir.Cami hakkında detaylar şurada.

Karaburun Plajları

Karaburun Plajları

Karaburun, tam bir tatil cenneti olmasına ve neredeyse üç etrafı suyla kaplı olmasına rağmen yine de plaj hizmetine çok yatkın bir yer değildir. Burada daha çok taşlık ve kayalık alanlar mevcut olduğundan daha çok dalış sporuyla ilgilenen insanlarca tercih edilmektedir. Karaburun’da sadece Mimoza, İncirlikoy ve Bodrum isminde üç adet plaj bulunmaktadır. 

Karaburun Nerede?

Karaburun; İzmir şehir merkezine 104 kilometre mesafede bir ilçedir. Karayolu üzerinden Urla ilçesi istikametinde olup, Çeşme ilçesine vardıktan sonra yaklaşık 2 saatlik bir mesafe sonrasında ilçeye ulaşım sağlanmaktadır. 

Haritası ve Konumu

İlçe için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.

İzmir gezilerinizde görülmesi gereken yerler listemiz olan İzmir’de gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.

Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorumda bulunarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz