Karadeniz denildiği zaman hepimizin içinde tarifsiz bir sıcaklık oluşuyor. Uçsuz bucaksız yeşili, bereketli toprakları, hırçın denizi, rengarenk insanı ve bitmeyen lezzet duraklarıyla bu şirin bölge, gönüllerimizi her daim fethetmeyi başarmıştır. Doğu– Batı anlamında ülkemizin en geniş hacmine sahip olan bölge; Trabzon, Rize, Bolu, Artvin, Samsun, Giresun, Zonguldak, Karabük, Kastamonu başta olmak üzere son derece önemli şehirleri bünyesinde barındırıyor. Karadeniz Bölgesi; Sakarya Ovası ile başlayıp Gürcistan’a dek devam eden alanı ifade eder. Yeşil alanları ve özellikle de yaylalarıyla meşhur Karadeniz, aynı zamanda ülkemizin en önemli turizm potansiyellerinden birine sahip. Karadeniz’de gezilecek yerleri sizler için Doğu, Orta ve Batı Karadeniz olmak üzere üç ayrı bölümde ele almak istedik.
Batı Karadeniz’de Gezilecek Yerler
Safranbolu – Karabük
İnanması zor; ancak bugün Karadeniz’in en önemli illerinden biri olan Karabük, esasen bir dönemler Safranbolu’ya bağlı bir köymüş. Safranbolu ise şu an itibariyle aynı şehrin bir ilçesi durumunda. Yerleşim yeri olarak Karabük, Safranbolu’yu geçti ama popülerlik düzeyinde Safranbolu’nun hala gerisinde diyebiliriz. Şehrin sembol yerlerinden biri olan Safranbolu, Arnavut kaldırımlı sokakları ve tarihi evleriyle ön planda. Ahşap Osmanlı evlerinin yarattığı otantik atmosfere bayılacaksanız. Batı Karadeniz turunuza Safranbolu’yu muhakkak eklemelisiniz.
Valla Kanyonu – Kastamonu
Kastamonu’da yer alan Valla Kanyonu, en az adı kadar ilginç bir destinasyon. Valla Kanyonu’nun en önemli özelliği, dünyanın şu anda en derin ikinci kanyonu olmasıdır. Muratpaşa köyü çevresinde yer alan Valla Kanyonu’nun belli bölümleri sadece profesyonellere aittir. Bunun dışında kalan bölümde nefis manzaranın tadını gönül rahatlığıyla çıkarabilirsiniz. Bölgede gündelik yaşamda görmenizin mümkün olmadığı çok sayıda yırtıcı kuş ile karşılaşabilirsiniz. Kanyon hakkında detaylar Valla Kanyonu gezi rehberi yazımızda.
Yedigöller Milli Parkı – Bolu
Ünü Karadeniz Bölgesi’nin dışına çoktan taşmış olan Yedigöller, yerli ve yabancı turistlerin her dönem akınına uğrayan oldukça özel bir bölge. Bolu’ya bağlı Mengen ilçesinde yer alan Yedigöller, son derece engebeli bir arazi üzerine konuşlanmış durumda. 2 bin hektarlık bir alana yayılan Yedigöller, yaklaşık olarak 65 seneden bu yana milli park statüsünde. Bölgeye adını veren göller, aslında heyelan temelli oluşmuş göller. Oldukça estetik bir görsel sunan bu yedi ayrı göl, aynı zamanda alabalıkların da yaşam alanı. Göller birbirinden bağımsız iki plato üzerinde yer alır. Göllerin bazıları avlanmak için uygundur. Yedigöller içinde konaklama açısından birkaç misafirhane yer alsa da buraya gelenlerin çoğu çadır kamplarını ya da karavanları tercih ediyor. Detaylar Yedigöller Milli Parkı gezi rehberi yazımızda.
Amasra – Bartın
Bartın’ın en önemli ilçesi olarak öne çıkan Amasra’nın yaklaşık olarak 3 bin yıllık bir tarihi bulunuyor. Tarihte Samastro olarak bilinen ilçe, farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış olmanın tüm avantajlarına sahip. Konumu itibariyle Cenovalılardan Bizans’a kadar pek çok uygarlık için bir ticaret merkezi olmayı başarmıştır. Bu durumda elbette bölgeye ait limanın etkisi yadsınamaz. Amasra’nın bu tarihsel dokusu, büyük ölçüde bugüne yansımış durumda. Amasra Kalesi ve Amasra Müzesi haricinde, Tarihi Fatih Camii, Çekiciler Çarşısı, Kemere Köprüsü, Kuşkayası Anıtı ve Ağlayan Ağaç, bölge içinde gezmekten keyif alabileceğiniz duraklar.
Orta Karadeniz’de Gezilecek Yerler
Bafra – Samsun
Samsun’a bağlı bir ilçe olan Bafra, geniş bir gezi rotası sunuyor. Türkiye’nin en uzun akarsuyu olarak bilinen Kızılırmak, buradan denize dökülüyor. Kızılırmak aynı zamanda Bafra Ovası’nın oluşmasına da vesile olmuştur. Bafra’yı ziyaret ettiğinizde Kızılırmak’tan sonra görmeniz gereken yerlerin başında kesinlikle Kuş Cenneti geliyor. 400’den fazla kuş cinsine ev sahipliği yapan Kuş Cenneti, nesli tükenme tehlikesi altında olan çok sayıda kuşla karşılaşabilirsiniz. Bafra’da ayrıca Liman Gölleri ve Balık Gölleri adı verilen bölgeleri yerinde inceleyebilirsiniz. Farklı bir kırsal deneyim içinse İkiztepe ve Yeşilyazı köylerini notlarınız arasına almalısınız. Özellikle Yeşilyazı köyü, denize girmek isteyenler için bulunmaz bir nimet. Bu arada uyarmakta var, Karadeniz’in erin ve hırçın dalgalarına karşı dikkatli olmalısınız.
Ilgaz – Çankırı
Aslında Çankırı, tam anlamıyla Karadeniz Bölgesi’ne ait bir şehir değil; ancak kuzeyde yer alan Ilgaz’ın büyük çoğunluğu Karadeniz Bölgesi’nin sınırları içinde yer aldığı için bu listede olmayı fazlasıyla hak ediyor. Ilgaz denildiği zaman akla gelen ilk şey doğal olarak Ilgaz Dağları. Dolayısıyla buranın özellikle kış turizmin gözbebeği olduğunu vurgulamalıyız. Ülkemizin en popüler kayak merkezlerinden biri olan Ilgaz Dağı, yaklaşık olarak 2500 metre yüksekliğe sahip. Kayak merkezi hakkında detaylar Ilgaz Kayak Merkezi yazımızda.
İnceburun – Sinop
Sinop bilindiği üzere ülkemizin kuzey yönü itibariyle en uç şehri. İnceburun ise Sinop’un da en uç noktası durumunda. Sadece bu özelliği bile İnceburun’a gelmeyi heyecanlı kılan bir öğe. İnceburun, aslında kendisiyle aynı adı taşıyan feneriyle meşhur. 1863 senesinden bugüne miras kalan İnceburun Feneri, son derece ihtişamlı bir görüntüye sahip. Fenerin yerde uzunluğu yaklaşık olarak 40 metre civarında. Fenerin ziyarete açık saatlerinde en yüksek noktasına çıkabilir, manzarayı izleyebilir, harika fotoğraflar çekebilirsiniz. İnceburun çevresinde çadır kurmak adına uygun yerlerin olması, buraya olan ilginin son dönemde artmasına neden olmuş durumda. Sinop gezileriniz için Sinop gezilecek yerler yazımıza göz atın.
Zile – Tokat
Orta Karadeniz’de yer alan Tokat’ın en önemli ilçelerinden biri olan Zile’nin en önemli özelliği Sezar’ın tarihe geçen “Geldim, gördüm, yendim” cümlesini burada sarf etmesidir. Özellikle Turhan bölgesine oldukça yakın bir konumda olan Zile’de 4 bin yıllık bir tarihten söz edebiliriz. Üzüm, pekmez ve kirazıyla ünlü olan ilçede yılın her dönemi pek çok festival organize ediliyor. Zile Kalesi, Elbaşoğlu Camii, Maşathöyük, bölgede keşfetmekten mutluluk duyacağınız yerler arasında yer alıyor.
Doğu Karadeniz’de Gezilecek Yerler
Hopa – Artvin
Karadeniz Bölgesi’nin en popüler yerleşim bölgeleri çoğunlukla doğu yakasında yer alıyor. Bu bölümün en renkli yerlerinden birisi de kesinlikle Hopa. Artvin şehrinin bir ilçesi olan Hopa’ya Batum Havalimanı üzerinden kolayca ulaşabilirsiniz. Şehrin pek çok açıdan aktivite merkezi olan ilçe, Gürcistan’a da son derece yakın bir konumda. Karadeniz Bölgesi’ne ait o meşhur çok kültürlü yapının ayak izlerine burada her adımda rastlayabilirsiniz. Her mevsim ayrı bir güzellik sunan Hopa, doğa aşıkları için adeta bir cennet kapısı. Çamburnu Tabiat Koruma Alanı, Hopa Evleri, Hopa Limanı ile başladığınız gezi yolculuğunuzu Batum’la taçlandırabilirsiniz. Artvin gezisi için Artvin’de gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.
Çamlıhemşin – Rize
Doğu Karadeniz denilir de Rize es geçilir mi? Rize; harika insanları kadar çayı, yaylaları ve şenlikleriyle ülkemizin en keyifli şehirlerinden biri olarak gösterilmeyi hak ediyor. Fırtına Deresi ve Kaçkar Dağları’nın gölgesinde yer alan Çamlıhemşin, aynı zamanda Milli Park’ın da değerli bir bölümünü oluşturuyor. Biraz yürüyüş ve keyifli bir keşif turundan sonra mısır ekmeğiyle beraber mıhlama yemeyi hak ettiniz. Yanında da şöyle demli bir Rize çayı içmeyi unutmayın. Yemek sonrasında Karadeniz’in en güzel kalelerinden biri olan Zilkale’ye uğramayı da es geçmeyin. Rize gezileriniz için Rize’de gezilecek yerler yazımıza göz atabilirsiniz.
Ayder Yaylası – Rize
Yine Rize’deyiz. Bu defa rotamızı Ayder Yaylası’na çevirdik. Aslında Rize ilinde sayısız yayla bulunuyor. Hunların her birinde pansiyonlar, misafirhaneler ya da kiralanabilen yayla evlerine denk gelebilirsiniz. Kendinize uygun bir yer bulursanız çadır kampları kurmak da iyi bir fikir. Ayder Yaylası, şehrin sembolik alanlarından birisi olarak kabul edilir. Fırtına Deresi yakınlarında yer alan Ayder Yaylası, harika manzarası kadar şifalı sularıyla da çok meşhur bir yer. Aynı zamanda Ayder Yaylası’nda özellikle bahar dönemiyle beraber başlayan şenlikler, büyük bir ilgi görüyor. Detaylar Ayder Yaylası gezi rehberi yazımızda.
Sümela Manastırı – Trabzon
Karadeniz’de kayda değer bir kültür gezisi yapmak istiyorsanız Sümela Manastırı, listenizde mutlaka yer bulmalıdır. Sümela Manastırı Maçka ilçesindeki Altındere köyünde yer alır. Büyük bir kayalık alanın üzerinde bulunan Manastır, ortalama 300 metrelik bir yüksekliğe sahip. Meryem Ana Manastırı olarak da bilinen bölge, özellikle turistler için kutsal bir bölge olarak kabul görüyor. Burada kaya mağarası dışında ayrıca bir de ufak kilise yer alıyor. Çok uzun bir merdiven sayesinde içeriye giriş yapabiliyorsunuz. Sizi burada ana kaya kilisesi, şapeller, kütüphane ve misafirhane gibi bölümler bekliyor olacak. Detaylar Sümela Manastırı yazımızda.
Ulugöl Tabiat Parkı – Ordu
Ordu’ya bağlı Gölköy ilçesinde yer alan Ulugöl Tabiat Parkı, peyzaj açısından oldukça verimli bir alan. 26 hektarlık bölge, bilhassa sonbahar aylarında büründüğü atmosferle ön plana çıkıyor. Bu nedenle Ulugöl Tabiat Parkı, doğa meraklıları kadar fotoğraf meraklıları için de yoğun bir malzeme barındırıyor. Ayrıca bölge içinde 3 ayrı heyelan gölünden söz edebiliriz. Bu göllerin en büyüğünde Abant Alası adı verilen ilginç bir balık türü yaşar. Ayrıca belli bölgelerde yaban domuzları ve gelincik gibi hayvanların yaşadığını söyleyebiliriz. İlçe merkezine sadece 13 m uzaklıkta bulunması, bu doğa harikasının her daim ziyaretçilerle dolmasına neden oluyor. Keyifli geziler dileriz. Ordu gezileriniz için Ordu’da gezilecek yerler yazımıza göz atın.
Sizlerde Karadeniz’de gezilecek yerler ile ilgili tavsiyelerinizi ve tecrübeleriniz ile yazımızda bulunması gerektiğini düşündüğünüz yerler yorum yaparak bizlerle paylaşabilirsiniz.