23 Yüzyıllık bir tarih içinde yüzmek ister misiniz? M.Ö. 2.Yüzyıldan kalan Hierapolis kentinde yer alan Kleopatra Havuzu yani Hierapolis Antik Havuz, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesinde bulunan sit alanının içinde kalır. Pamukkale Travertenlerinin hemen yukarısında kalan bölüm, son derece kıymetli bir mirastır. Yazımızda antik havuz ile ilgili detaylı bilgiler, tarihi, giriş ücreti, ziyaret saatleri, nerede ve ulaşım bilgileri yer alıyor.
Pamukkale Kleopatra Havuzu
En az oluşum hikayesi kadar popüler olan havuz, termal sulardan beslendiği için yaz ve kış mevsiminde sıcaklığı her zaman 36 derecede korunmaktadır. Mısır Kraliçesi Kleopatra‘nın bile ününü duyarak girmeye geldiği havuz; doğal, şifa dağıtıcı ve son derece estetik bir görünüme sahip.Kraliçeden dolayı antik havuz, Kleopatra Havuzu ismi ilede anılıyor.. Bölgeye yapılacak ziyaretlerde Hierapolis Antik Kenti Ören Alanı tümüyle gezilerek güneş batımı saatlerinde de travertenlere geçiş yapılabilir.
Özellikle Roma İmparatorluğu döneminde bir sağlık merkezi olarak değerlendirilen alan etrafında kurulan 15’ten fazla hamam ziyaretçilerinin sağlığına kavuşmasını sağlardı. Antik Havuzun bugünkü görünümünü kazanmasındaki etken M.Ö. 7. Yüzyılda bölgede yaşanan büyük depremdir. Bölgede kurulu olan sütunların oluşan depremin etkisiyle ortaya çıkan havuzun içine yıkılması sonucu meydana gelen doğal güzellik bugün hala ilk günkü gibi korunarak ziyaretçilerini iyileştirmeye devam etmektedir.
Birçok hastalığın tedavisinde etkili olduğu bilinen havuz suyunun sıcaklığı, rahatlatıcı bir etkiye sahiptir. Havuz suyunun; kalp hastalıklarından damar hastalıklarına, tansiyondan romatizmaya kadar pek çok derede deva olduğu ve içildiğinde de mide spazmları üzerinde olumlu gelişme gösterdiği bilinmektedir. Roma Döneminden bugüne kadar bölgenin etrafından kurulan sağlık tesisleri şifa dağıtmaya devam etmektedir.
Bölgenin hemen yanın başında yer alan ve Pamukkale diyince aklımıza gelen Pamukkale Travertenleri yazımıza göz atabilirsiniz. Antik havuzunda içerisinde yer aldığı Pamukkale örenyeri olan içerisinde antik tiyatro, Apollon tapınağı gibi önemli yerlerin bulunduğu Hierapolis Antik Kenti yazımıza da göz atabilirsiniz. Şehrin gezilecek diğer yerlerine ise Denizli gezilecek yerler yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Şifalı suları ile ünlü olan bölgede yapacağınız gezilerinizde Karahayıt’da yer almalı. Burada bulunan termal suların sağlığınız için faydalarını ve detaylarınıda Karahayıt Kaplıcaları yazımıza göz atarak öğrenebilirsiniz.
Kleopatra Havuzu Video Görüntüleri
Kleopatra Havuzu Giriş Ücreti
Kleopatra Havuzu giriş ücreti yetişkinler için 100 TL’dir ve 7-1 yaş 50 TL’dir. MüzeKart olanlar yüzde 50 indirimden faydalanabilirler. 0-6 Yaş çocuklar için ücretsizdir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından işletilen bölge Müze ve Ören yeri girişlerinde uygulanan kurallara tabi tutulur. Antik havuz, Hierapolis Antik Kenti Örenyeri içerisinde bulunuyor ve bu alana giriş ise 110 TL. Bu sebeple havuza girebilmeniz için aslında antik kent alanına da ödeme yapmanız gerekiyor ve toplamda 110 TL + 100 TL gibi bir ücret ödeniyor. Müze kart sahipleri Antik kent örenyerine ücretsiz giriş yapabiliyorlar ve antik havuza da yüzde 50 indirimli girebiliyorlar. Böylece havuzun ücreti 50 TL oluyor.
Kleopatra Yüzme Havuzu Ziyaret Saatleri
Yaz ve Kış saati uygulamasının geçerli olduğu Hierapolis Antik Havuzuna; 15 Nisan/2 Ekim tarihleri arasında her gün 08.00-21.00 arasında ziyaret serbesttir. 3 Ekim/14 Nisan tarihleri arasında kış saati programına geçilecek olup kışın havuz kapanış saati 17:00 olarak belirtiliyor ancak şartlara göre değişkenlik gösterebiliyor. Sadece dini bayramların 1.günü saat 13.00’te hizmete açılan alan yılın 365 günü kesintisiz olarak hizmet vermektedir.
Antik Havuz Nerede? Nasıl Gidilir?
Antik havuz, Denizli ilinin Pamukkale ilçesinde yer almaktadır. Pamukkale Travertenlerinin hemen yukarısında kalan havuz, Hierapolis Antik Kenti Ören Alanı içinde yer alır. Denizli merkezden sadece 18 km uzaklıkta olan alana D585 karayolu kullanılarak kolay bir şekilde ulaşılabilir. Pamukkale ve Hierapolis tabelalarını takip ederek siz de havuzu keşfe başlayabilirsiniz.
Haritası ve Konumu
Antik Havuz için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.
Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.