Şifalı suların kenti olan Hierapolis Antik Kenti, içerisinde pek çok hamam bulundurduğu gibi aynı zamanda Pamukkale antik tiyatro, Apollon Tapınağı gibi önemli antik eserlerde alanda yer alıyor.
Şehrin gezilecek diğer yerlerine Denizli gezilecek yerler yazımızdan ulaşabilirsin.
Hierapolis Antik Kenti Hakkında Bilgi
Denizli ilinin 18 km kuzeyinde bulunan Hierapolis Antik Kenti, Arkeoloji dilinde ‘ Holy City’ yani Kutsal Kent ismi ile adlandırılmıştır. Bunun nedeni de kentte farklı birçok tapınağın ve dinsel yapının var olmasıdır. Hierapolis Antik Kenti’nin hangi eski coğrafi bölgede yer aldığı halen tartışılmaktadır. Coğrafi konumu itibari ile önemli bir yere sahip olan Hierapolis Antik Kenti, kendini çevreleyen çok değişik tarihi bölgelerin arasında yer almaktadır.
Antik coğrafyacılardan olan Strabon ve Ptolemaios tarafından verilen bilgilere göre, Karia bölgesine sınır şeklinde olan Tripolis ile Laodikeia kentlerine yakın olan Hierapolis Antik Kenti’nin Frigya’ya ait bir kent olduğunu ileri sürmektedirler. Antik kaynaklarda ise Hierapolis Antik Kentin Hellenistik dönem öncesinde adı ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak Hierapolis ismini almadan önce kentte bir yaşam varlığının olduğu Ana Tanrıça kültüründen bilinmektedir.
Hierapolis Antik Kenti hakkında bilgiler kısıtlı olsa da; Bergama’nın krallarından olan 2. Eumenes tarafından M.Ö 2. YY başlarında kurulmuş olduğu, Bergama’nın efsanevi kurucularından olan Telephonus’un karısı Hiera nedeni ile ismi Hierapolis olmuştur. Hierapolis Antik Kenti, Neron döneminde meydana gelen şiddetli depreme kadar özgün olan dokusunu korumayı başarmıştır. Ancak kentin deprem kuşağında yer almasından dolayı Neron dönemi yaşanan depremden büyük zararlar almıştır. Bu nedenle de tamamen yenilenmiştir. Üst üste yaşanan büyük depremlerin etkisi ile de Hellenistik özelliğini tamamı ile yitirmiştir ve Roma kenti görünümünü almıştır.
Hierapolis Ören yerinde yer alan Roma Hamam yapısında 1970’li yıllarda yapılmış olan restorasyon ile Hierapolis başta olmak üzere bütün tapınakların düzenlenme çalışmaları tamamlanmış ve 1 Şubat 1984 tarihinde Hierapolis Antik Kenti ziyarete kapılarını açmıştır.
Hierapolis Apollon Tapınağı
Dini ve eski bir mağara olarak bilinen Plutonion üzerine kurulan Hierapolis Apollon Tapınağı, yerli halkın en eski dini merkezlerinden biridir. Apollon bölgede Ana Tanrıça olan Kybele ile buluşmuştur. Eski kaynakların bazıları Ana Tanrıça olan Kybele’nin rahibinin bu mağaraya indiğini ancak zehirli gaz salınımından etkilenmediğini yazmıştır. Hierapolis Apollon Tapınağı’nda yer alan kalıntılar Hellenistik döneme kadar uzanmaktadır. Hierapolis Apollon Tapınağı 70 metre uzunluğundaki giriş basamaklarından tanınmaktadır.
Hierapolis Apollon Tapınağı’nın arka kısmında bulunan merdivenlerde Apollon Tapınağı’ndan alınmış olan parçalar, başlıklar, sütun gövdeleri ve kaideler ile doldurulmuş olan bir alan bulunmaktadır. Erken devirleri yansıtan Hierapolis Apollon Tapınağı, bağları ve üzüm şarapları ile ün salmış ve halk tarafından Asartepe olarak adlandırılan bir yerdir. Bahadınlar köyüne 4 km mesafede yer alan Hierapolis Apollon Tapınağı, Batı Anadolu’nun birçok bölgesinde görülen yerel kültür merkezlerinde görülen izlenimleri taşımakta olan tarihi bir mirastır.
Hierapolis Antik Kenti Giriş Ücreti
Pamukkale (Hierapolis) Örenyeri için uygulanan giriş ücreti kişi başı 110 TL‘dir. MüzeKart geçerlidir. Müze kart ile ücretsiz gezebilirsiniz. Pamukkale örenyeri içerisinde antik kent, antik tiyatro ve Apollon Tapınağı gibi pek çok tarihi yapıyı gezebilirsiniz.
Hierapolis Antik Kenti Ziyaret Saatleri
Antik Kente giriş ve çıkış saatleri yaz ve kış uygulaması olarak ikiye ayrılmıştır. Buna göre;
15 Nisan – 2 Ekim arasında yaz açılış saati 08:00 ve kapanış saati ise 21:00.
3 Ekim – 14 Nisan arasında kış açılış saati 08:00 ve kapanış saati ise 17:00.
Haftanın her günü açıktır.
Hierapolis Antik Kenti Nerede ve Nasıl Gidilir?
Antik kent, Denizli ilinde ve Pamukkale ilçesinde yer almaktadır.Antik kente nasıl gidilir sorusu için Denizli iline gittikten sonra şehir merkezinden Pamukkale ilçesi ve Ören mevkiinde yer alan müzeye özel dolmuşlar gitmektedir. Yaklaşık olarak uzaklığı 16 km’dir. Özel araçla ise öncelikle Pamukkale ilçesine giderek oradan Ören mevkiine giden yola sapıp tabelalar takip edilmelidir.
Haritası ve Konumu
Antik kent için harita ve ulaşım alternatiflerine konum bilgisi kısmından ulaşabilirsiniz.
Bölgede Gezilecek Yer Önerileri
Antik kent bölgesinde yer alan ve görülmesi gereken bir başka yer olan Hierapolis Antik Havuz yazımıza göz atabilirsiniz.Ayrıca yine bölgede yer alan ve dünyaca ünlü Pamukkale Travertenleri yazımıza da göz atabilirsiniz.Suları ile meşhur olan ve Denizli’de gezilecek yerler arasında bulunan Karahayıt Kaplıcaları yazımıza da göz atabilirsiniz.
Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yazarak bizlerle paylaşabilirsiniz.