İstanbul’un birçok sembollerinden birisi olarak da bilinen ve merkezi bir konuma sahip olduğu için herkesin yerini mutlaka öğrenmesi gereken Sultanahmet Meydanı, önemli bir alandır. Osmanlı dönemi zamanı içerisinde Bizanslılar ile at yarışlarının yapıldığı bir meydan olarak da bilinir. Çok eski ve köklü bir tarihe sahiptir. 1800 senelik bir meydan olarak birçok olaya şahit olmuştur.
Bir gezi planlamadan önce İstanbul’da görülmesi gereken yüzden fazla yerin bulunduğu İstanbul’da gezilecek yerler yazımıza da mutlaka göz atmalısın.
Bizans askerlerinin asıldığı ağaçlar, düzenlenen panayır ve eğlenceler gibi çok fazla olaya sahne olmuştur. Bu nedenle de gerçekten büyük bir yere ve öneme sahip olan Sultanahmet Meydanı, tarihin değerli bir yeridir. Bu kadar değerli anıların ve eserlerin olduğu bir alanda da birçok müze açıktır. Tarihi size hatırlatacak bu alanları da mutlaka meydan içerisinde öğrenmek önemlidir. Görkemli ve mimari güzelliği ile meydanın simgesi de Sultan Ahmet Camii olmaktadır. Sedefkar Mehmet Ağa adlı bir mimarın güzel bir eseridir. Meydanın tam ortasından gezilmeye başlaması ile tamamen önemli olan her şey görülebilir.
Sultanahmet Meydanı’nda Ne Yapılır?
Sultanahmet Meydanı dendiğinde mutlaka ilk olarak görülmesi gerekenlerden birisi, Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılan çeşmedir. Bu çeşme meydanın önemli eserlerinden birisi olarak tarihi bir geçmişe sahiptir. Üstünde ince ince işlenen kabartmaları da harika bir değer taşır.
İleride bulunan Tapu ve Kadastro Müdürlüğü de eski bir bina olarak otel şeklinde yenilendi. Konaklama olarak bu yer seçilebilir. En kıdemlı anıtlardan birisi olan Dikilitaş da yine bu meyden içerisinde yer alır. Bu meydanda çok önemli birisinin daha sarayı mevcuttur. Pargalı İbrahim Mehmet Paşa sarayını da mutlaka Sultanahmet Meydanı gezi listenize eklemelisiniz.
Bronz çivi olarak da geçen Yılanlı Sütun da tarihi bir eser olarak Dikili Taş yakınlarında yer alır. Dikilitaş olarak meydanda yer alan bir diğer eser ise Örme Sütundur. Örme Sütun, meydanda buluynan eserler arasında 4 – 5. yüzyıllar arasında inşaa edilen bir yapıdır. Konstantin Dikilitaş olarakta biliniyor. 32 Metre yüksekliği bulunuyor.
Ayrıca yine hemen aynı yerde Osmanlı-Alman müttefikliğini simgeleyen Alman Çeşmesi burada yer alır. Meydan içerisinde camii çevresine yakın birçok tarihi cafe ve restaurant yer alır. Yeme içme işlemlerini bu yerlerde yapabilirsiniz. Esnaf lokantalarında yemek yemek farklı olabilir. Yerel lezzetleri tatmak bu tarihi hava içerisinde güzel olacaktır.Marmara Üniversitesi’nin rektörlük binası da tarihi bir eser olarak bu meydanda yer alır. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak yer alan 2 katlı ahşap bir bina da gezilmeye değer bir evdir.
Bunun haricinde meydandaki külliyeler, çarşılar, camiiler, türbeler ve medreseler mutlaka görülmelidir. Esnaftan meydan hakkında hikayeler dinlemek için eski dükkanlar bulunabilir. Fotoğraf meraklıları için burada gerçekten çok iyi kadrajları yakalama fırsatı da var diyebiliriz. Sultanahmet günün her saati kalabalık ve hareketlidir. Burada İstanbul’u yaşamak farklı hissettirecektir. Hipodromdan bir şehrin merkezi haline gelen bu meydan çok kıymetlidir. Bu meydana yakın olan Ayasofya Camii de gezilecek yerlerden birisi olarak mutlaka unutulmamalıdır.
İslam Bilim ve Teknoloji Müzesi de meydan içerisinde yer alır. Hem yerli hem de yabancı turistlerin her sene ve her mevsim akınına uğradığı Sultanahmet Meydanı’nda kültürü ve tarihi hissedeceksiniz.
Sultanahmet Meydanı ve Çevresinde Gezilecek Yerler Listesi
- Sultan Ahmet Camii
- Ayasofya Camii
- Yılanlı Sütun
- Türk ve İslam Eserleri Müzesi
- Topkapı Sarayı
- Caferağa Medresesi
- İstanbul Arkeoloji Müzesi
- Yerebatan Sarnıcı
- Arasta Pazarı
Sultanahmet Meydanı Nerede? Nasıl Gidilir?
İstanbul’un hemen hemen her noktasından çok rahat bir şekilde bu meydana ulaşımı sağlamak mümkündür. İlgili İstanbul ilçelerinin otobüsleri ve metrobüsleri ile Sultanahmet Meydanı’na rahatça ulaşım sağlanır. Bir örnek vermek gerekirse; en yakın metrobüs durağından binildikten sonra, Cevizlibağ Durağı’nda inilmesi ve sonrasında da Tramvay ile Kabataş yönüne doğru ile gidildiğinde, Sultanahmet Camii durağında inilmesi ile de meydana kolaylıkla ulaşmak mümkündür. Trafik çok yoğun olmadığı sürece kolaylıkla ve kısa sürede meydana gidilir.
Ulaşım Haritası ve Konumu
Sizlerde gezilerinizi ve tecrübelerinizi yazımıza yorum yaparak bizlerle paylaşımda bulunabilirsiniz.