Tarih boyunca farklı medeniyetleri ya da inanç gruplarını bir arada tutan Türkiye; avantajlı konumu, iklimi, kültürel mekanları ve köklü geçmişiyle dünyanın sayılı yerlerinden biri olarak kabul görür. Bu yoğun atmosfer, gezi ve seyahat açısından da Türkiye’yi son derece cazip hale getiriyor. Cennet diyarı Türkiye’deki en önemli tarihi yerler, mekanlar ve tarihi eserleri sizler için bir araya getirdik.Pek çok şehrimizden seçtiğimiz en güzel tarihi yerler listesi;
Efes Antik Kenti – İzmir

Tarihi yerler listemize Efes Antik Kenti ile başlıyoruz.Anadolu’nun en önemli ve en büyük Antik kentlerinden biri olan Efes Antik Kenti, İzmir’in Selçuk ilçesinde yer alır. Geçmişteki ismi Ephesus olan kentin asıl sahiplerinin Karyalılar ile Lydanlar olduğu bilinir. Efes Antik Kenti İyonya’nın 12 şehrinden biri olarak öne çıkardı. Efes UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde kendine yer bulur. Meryem Ana Kilisesi, Antik Tiyatro, Celsus Kütüphanesi, buranı nen çok ziyaret edilen noktalarıdır.Detaylar Efes Antik Kenti yazımızda.
Hasankeyf – Batman

Batman’da yer alan ve Dicle’nin ayırdığı Hasankeyf, insanlığın en eski yerleşim bölgelerinden biri olarak dikkat çeker. Mesken amacıyla kullanılan mağaraları, ortasından geçen nehri, heybetli kayaları ile Mezopotamya’nın en kıymetli mirasıdır. Ancak bizler bu mirasa sahip çıkamadık ve Hasankeyf’in sular altında kalmasını sadece izlemekle yetindik.
Kapadokya

Kapadokya Pers dilinde “Güzel Atlar Ülkesi” manasına gelir. Bölge bu tanımın hakkını fazlasıyla verecek bir güzelliğe ve yoğunluğa sahiptir. Buranın tam 60 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilir. Yumuşak tabakaların yıllar boyunca gerek yağmur, gerekse de rüzgarın etkisiyle aşınması, bugünkü fiziksel şeklini almasını sağlamıştır. Dünyanın her yerinden turistlerin ziyaret ettiği Kapadokya’ya mutlaka tanıklık etmelisiniz.Detaylar Kapadokya yazımızda.
Ayasofya Camii – İstanbul

İstanbul’da yer alan Ayasofya, görkemli yapısı ve batı-doğu sentezine uygunluğu nedeniyle büyük ilgi görür. Özellikle mimari detayları ve mozaikleri, bu ilginin en önemli nedenidir. Uzun sene kilise olarak işlev gören Ayasofya daha sonra camiye dönüştürülür.1935 Senesinden müzeye çevrilmiş ve son olarak ise 2020 yılında tekrardan cami olarak açılmıştır.Detaylar Ayasofya Camii yazımızda.
Topkapı Sarayı – İstanbul

Günümüze ulaşabilen en eski saraylar arasında gösterilen Topkapı Sarayı, İstanbul Sarayburnu tarafında yer alır. Fatih Sultan Mehmet tarafından 1465 senesinde yapımına başlanan bu özel sarayın ilk adı Saray-ı Cedid olarak bilinir. 1825 senesinde Sultan İkinci Mahmud, burada köklü bir değişime gider. Bu ahşap sarayın yeni adı o dönemde “Topkapı Sarayı” olarak belirlenir. Avlu bölümleri dışında hazine, silah koleksiyonu, harem ve divan odası büyük ilgi görür.Detaylar Topkapı Sarayı yazımızda.
Bursa Ulu Camii

Bursa Ulu Camii 1399 senesinde Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılır. Yapım süreci tam dört sene boyunca devam eder. Şu anda Bursa’da yer alan en büyük cami olarak kabul görür. Kapının üstünde İvaz Paşa’nın ismini görmek mümkündür. Tarihi caminin toplamda 20 kubbesi bulunur.Detaylar Bursa Ulu Camii yazımızda.
Ihlara Vadisi – Aksaray

İç Anadolu Bölgesi’nin en önemli tabiat güzelliklerinden biri olan Ihlara Vadisi, Aksaray’ın Güzelyurt ilçesinde yer alır. Vadinin belli bölümlerinde peribacaları ve tüf konileri ile karşılaşabilirsiniz. Bu peribacları ile Ürgüp’te yer alan peribacaları aynı zamanlarda oluşmuştur.Detaylar Ihlara Vadisi yazımızda.
Kız Kalesi – Mersin

Mersin ve Silifke yolunun hemen üstünde yer alan Kız Kalesi ile şehir merkezi arasında 50 km mesafe bulunur. Kale Korykos kentinin hemen karşısında müthiş bir ada üzerine konuşlanmıştır. Geçmişte burası “Elcusa” adıyla anılırdı. Kral Arhelaus tarafından inşa edilen saray da bizzat bu kalenin içinde yer alır.
Nemrut Dağı – Adıyaman

Adıyaman ilinin Kahta ilçesinde yer alan Nemrut Dağı, 2150 metre yükseklikte bulunuyor.Gün doğumu ve batımını izlemek için harika bir yer.Ayrıca buranın simgesi olan ve eski çağlarda yaşayan krallıklar tarafından yapılan tarihi heykelleri görebilirsiniz.Detaylar Nemrut Dağı yazımızda.
İshak Paşa Sarayı – Ağrı

İshak Paşa Sarayı esasen bir külliye olarak değerlendirilebilir. Topkapı Sarayı ile beraber Türkiye’nin en meşhur sarayları arasında gösterilir. Avrupa mimarisinden esintiler sunan bu özel mekan Doğubeyazıt ilçesinde, bir dağın yamacındaki tepe noktasında bulunur. 1685 senesinden günümüze kadar gelmeyi başaran sarayın özellikle cümle kapısındaki taş işçiliği hayranlık uyandırıcıdır.Detaylar İshak Paşa Sarayı yazımızda.
Göbeklitepe – Şanlıurfa

2018 senesinde adını UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil etmeyi başaran Göbeklitepe, son zamanlarda müthiş bir popülerlik yakalamıştır. Şanlıurfa merkez ile arasında 15 km mesafe bulunan Göbeklitepe’nin yapılışı, bundan tam 12 bin yıl öncesinde dayanıyor. Burası aynı zamanda insanlık tarihinin ilk tapınağı olarak kabul görür. Bölge içinde 20 adet tapınak bulunsa da bunların şu ana dek altı tanesi gün yüzüne çıkarılmıştır.Detaylar Göbeklitepe yazımızda.
Xanthos Antik Kenti – Antalya

Xanthos Antik Kenti, aynı adı taşıyan ırmağın hemen kenarında kurulur. Antik kent, Likya’nın en ihtişamlı ve büyük noktası olarak bilinir. Burası aynı zamanda Likya için bir nevi dini merkezdir. Xanthos’un geçmişi milattan önce 7. yüzyıla işaret ediyor. Kent Antalya’nın Kaş ilçesinde bulunmaktadır.
Aspendos – Antalya

İki ufak tepeye konuşlanan Aspendos, özellikle bir ticaret kenti olarak öne çıkardı. Bu durumun oluşmasında bölgede yer alan limanın da etkisi büyüktür. Antik kentin aktif olduğu o parlak günlerde burada genelde şarap ve at ticareti yapılırdı. Bölge özellikle at yetiştiriciliği konusunda dünya çapında bir ün yapmıştır. Turizmin kalesi olan Antalya’nın Serik ilçesine gelenler bu özel Antik kenti ziyaret edebilir.Detaylar Aspendos yazımızda.
Myra Antik Kenti – Antalya

Antalya Demre’de bulunan Myra Antik Kenti, bir Likya kentidir. Orta Çağ dönemi boyunca ününü korumayı başarır. Aziz Nikolas’ın piskoposluk yapması, buranın popüler olmasında önemli bir etkiye sahiptir. Önceleri kaya mezarlarına kurulu olan kent zaman içinde aşağı alanlara doğru genişler. St. Nikolas Kilisesi, Antik kentin en çok ziyaret edilen yapısıdır.
Zeugma Antik Kenti – Gaziantep

Gaziantep’in Nizip ilçesinde yer alan Zeugma Antik Kenti, 20 bin dönümlük bir alanı kaplar. Özellikle ticari ya da askeri anlamda stratejik bir konumda bulunur. Roma haricinde Helenistik dönemden de izler sunan kentte sanatsal ve kültürel eğilim hemen dikkat çeker. Kazılar neticesinde bazı Romalı varlıklı kişilere ait villalar gün yüzüne çıkarılmıştır.
Sümela Manastırı – Trabzon

Trabzon’un Maçka bölgesinde yer alan Sümela Manastırı, özellikle mimari detaylarıyla hayranlık uyandırıyor. Trabzon’da gezilecek yerler listesinin her zaman üst sıralarında bulunan bu özel manastır, milattan sonra 375 senesinde yapılmıştır. Manastırın doğa ile iç içe olması, burayı daha da cazip bir hale getirir.Detaylar Sümela Manastırı yazımızda.
Cumalıkızık – Bursa

Bursa sınırları içinde, Uludağ’ı eteklerinde yer alan Cumalıkazık, yerli ve yabancı ziyaretçilerin her dönem ilgisini çeken bir köydür. Tarihi neredeyse Osmanlı Devleti ile yakın olan bölgede sivil mimarinin en çarpıcı örneklerine rastlamak olasıdır. Özellikle Osmanlı erken dönemine ait mimari izler büyük heyecan uyandırır.Detaylar Cumalıkızık yazımızda.
Hierapolis Antik Kenti ve Apollon Tapınağı – Denizli

Pamukkale içinde yer alan Hierapolis Antik Kenti, Bergama Kralı olarak bilinen II. Eumenes tarafından kurulur. Antik kentin geçmişi milattan önce 2. yüzyılı işaret eder. Bölge aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir. Yeraltı sularından dolayı bölge yoğun şekilde turist çeker. Burada yer alan Apollon Tapınağı’na dair kalıntıların Hellenistik döneme dek uzandığı bilinir. Tapınağın giriş basamakları yaklaşık olarak 70 metredir.Detaylar Hierapolis Antik Kenti yazımızda.
Kaunos Antik Kenti – Muğla

Muğla’nın Ortaca bölgesinde yer alan Kaunos Kral Mezarlığı, kimi kaynaklarda Dalyan Kaya Mezarları olarak da geçer. Bu mezarların krallara ait olduğu düşünülür. Dağların içine oyulmak suretiyle oluşturulan güçlü ve görkemli mezarlar, Antik kentin gücünü de bir anlamda yansıtmaktadır.
Balıklı Göl – Şanlıurfa

Hz. İbrahim’e adanmış bir yer olan Balıklı Göl, “Peygamberler Şehri” olarak bilinen Şanlıurfa’da yer alır. Bölge, bugüne dek anlatılagelen çok sayıda hikayeye ev sahipliği yapmıştır. Göl kutsandığı için buradaki balıklara dokunulmaz. Buradaki efsanelere tanıklık etmek ve Balıklı Göl’ün büyüleyici atmosferini yaşamak isterseniz Şanlıurfa gezinize bu eşsiz mekanı mutlak suretle dahil etmelisiniz.Detaylar Balıklı Göl yazımızda.
Ani Harabeleri – Kars

Kars şehir merkezine yaklaşık 50 km uzaklıkta yer alan Ani Harabeleri, Arpaçay’a oldukça yakındır. Burası aynı zamanda “1001 Kilise Şehri” olarak da bilinir. Şu ana dek burada yapılan çalışmalarda 40 kilise tespit edilmiştir. Ermeni Bagratuni döneminde bölge en parlak günlerini yaşamıştır. Burada yer alan kalıntılar sadece Ermeniler ile sınırlı değildir. Ani Harabeleri şu anda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alır.
Hattuşaş – Çorum

Hititlere uzunca bir süre başkentlik yapan Hattuşaş Antik Kenti, Çorum’un Boğazkale ilçesine yakın bir konumda yer alır. Kentte yapılan ilk kazı çalışmaları 1834 senesinde başlamıştır. Hattuşaş günümüzde de ziyarete açık durumdadır. Büyük Kale, Hattuşaş Antik Kenti’nin en önemli bölümüdür. Kent, toplamda 2.5 kilometrelik geniş bir alanı kaplar.
Alacahöyük – Çorum

Çorum’un turizmine çok önemli bir değer katan Alacahöyük, Hitit merkezlerinden biri olarak kabul görür. Alaca ilçesinde yer alan höyüğün genişliği 310 metredir. Burası ilk önce 1835 senesinde G.Hamilton tarafından keşfedilir. O dönemden bu yana bu alanda kazılar yoğunluk kazanır. Özellikle kral mezarlarının varlığı ziyaretçiler için heyecan vericidir.
Safranbolu Evleri – Karabük

Tarihi yerler listemize Safranbolu evleri ile devam ediyoruz.Karabük’ün sembol yapılarından olan Safranbolu Evleri, bölgenin turizmine çok önemli bir değer katmayı başarır. UNESCO tarafından tescillenen bu özel evler, Osmanlı kent dokusundan önemli izler sunar. En sağlam depremler karşısında dahi bu evlerin sağlam şekilde durduğu bilinir. Bu bembeyaz ve şirin evlere tanıklık etmek için bir an önce Karabük’ü ziyaret listenize dahil edin.Detaylar Safranbolu yazımızda.
Kayaköy – Muğla

Fethiye içinde yer alan Kayaköy, pek çok araştırmaya ev sahipliği yapmıştır. Bölgede yapılan incelemeler neticesinde buranın Karmillassos Antik Kenti’ne ait olduğu saptanır. Bölgenin Rumlar tarafından inşa edildiği tahmin edilir. Kayaköy “Hayalet Şehir” olarak anılır.
Şeytan Sofrası – Balıkesir

Ayvalık’ta yer alan Şeytan Sofrası ile alakalı pek çok rivayet söz konusudur. Çam ağaçlarının gölgesinde yer alan Şeytan Sofrası, nefis manzarası ile ön plana çıkar. Tepe bir noktaya konuşlanan mekan özellikle gün batımını izlemek açısından çok idealdir.Detaylar Şeytan Sofrası yazımızda.
Kral Kaya Mezarlıkları – Amasya

Amasya’daki en önemli tarihi yerler arasında olan Kral Kaya Mezarları’nda Pontus krallarının yattığı tahmin edilir. Bu mezarlar, Harşena Dağı’nın eteklerinde büyük bir işçilikle oyulmuştur. Burası aynı zamanda Krallar Vadisi olarak da bilinir. Bu alanda toplamda 21 mezar vardır. Amasya’ya geldiğinizde gezi programınıza Borabay Gölü’nü de dahil edebilirsiniz.
Aziz (St.) Nikolaos Anıt Müzesi (Noel Baba Kilisesi) – Antalya

Noel Baba Kilisesi’nin bir diğer adı Aziz Nicholas Kilisesi’dir. Tarihi kilise Antalya’nın Demre isimli ilçesinde bulunur. Özellikle yabancı ziyaretçilerin büyük ilgi gösterdiği kilisesi, müthiş süslemeleri ile dikkat çeker. Esasen 529 senesinde inşa edilen yapı daha sonra deprem nedeniyle yıkılır ve kısa bir süre sonra yeniden yapılır.
Afrodisias Antik Kenti – Aydın

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne 1987 senesinde dahil edilen Afrodisias Antik Kenti, Aydın şehrinin Karacasu ilçesinde yer alır. Buradaki kalıntılar büyük ölçüde Afrodisias Müzesi’nde teşhir edilir. Özellikle heykeltıraşlık eserleri bakımından bölgenin çok zengin olduğu görülür.Afrodit Tapınağı, Pekmez Tepe, Akropol Tepe, burada en çok ilgi gören noktalardır.
Pergamon Antik Kenti (Bergama Akropol) – İzmir

Helenistik Dönem’in en kıymetli yerleşkelerinden biri olarak kabul gören Pergamon Antik Kenti, bu gün Bergama sınırları içinde yer alır. Bölge ile alakalı ilk izler bizi milattan önce 7. yüzyıla götürür. Pergamon esasen “korunaklı kale” anlamına gelir. Pergamon, kalenin olduğu yerdeki teraslamaların üzerine konuşlanmıştır. Zeus Sunağı bölgeden çıkarılan en önemli eserler arasındadır.
Diyarbakır Kalesi

Sur ilçesinde yer alan Diyarbakır Kalesi görüntü itibarı ile kalkan balığını anımsatır. 4 kapısı olan kalenin yüksekliği 12 metredir. Milattan sonra 349’da Romalılar döneminde inşa edilir. Burası dünyanın en uzun surlarından biri olarak kabul görür. 2016 senesindeki çatışmalarda belli bölümleri ciddi anlamda zarar görmüştür.
Selimiye Camii – Edirne

Tarihi yerler listemize Selimiye Camii ile devam ediyoruz.Edirne’nin en meşhur camilerinden biri olan Selimiye Camii büyük usta Mimar Sinan tarafından yapılır. Yapımı 6 sene süren cami için Mimar Sinan “ustalık eserim” der. Caminin tek kubbeli olmasının nedeni Allah’ın birliğini ifade eder.Detaylar Selimiye Camii yazımızda.
Çatalhöyük Neolitik Kenti – Konya

Konya’nın Çumra İlçesi’nde bulunan Çatalhöyük geçtiğimiz yüzyılın ortasında keşfedilir. 1958’den bu yana bölgede kazılar düzenli olarak devam eder. Buradaki ilk kalıntılar bizi milattan önce 7400 senesine götürür. Burası ziraatın temellerinin atıldığı yer olarak öne çıkar. 2012 senesinde UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne eklenir.Detaylar Çatalhöyük yazımızda.
Divriği Ulu Camii – Sivas

Türkiye’nin en önemli camilerinden biri olan Divriği Ulu Camii özgün mimarisi ile dünya sanat tarihine adını yazdırır. Sivas’ta bulunan tarihi camii Melike Turan tarafın 1228’de inşa edilir. Bilhassa süslemelerindeki özgünlüğü ile öne çıkar.Detaylar Divriği Ulu Camii yazımızda.
Troya Antik Kenti – Çanakkale

Troya’da bulunan yerleşimler milattan önce 3000’li yılları işaret eder. Kaz Dağı’nın hemen eteklerinde bulunan antik kent kültürel bir varlık olarak UNESCO tarafından tescillenir. Hatırlanacağı üzere 2008 senesi ülkemizde “Troya Yılı” olarak ilan edilmişti. Bölge pek çok filme ve diziye ilham olmayı başarmıştır.Detaylar Troya Antik Kenti yazımızda.
Artemis Tapınağı – İzmir

İzmir’in Selçuk İlçesi’nde yer alan Artemis Tapınağı dünyanın yedi harikasından biri konumundadır. Buranın en önemli özelliği Efeslilere ev sahipliği yapan ilk yer olmasıdır. Bilindiği üzere Artemis doğurganlık tanrıçası olarak ün salmıştır. Bu tapınağın kopyalarını günümüzde dahi görmek mümkündür.Efes antik kenti içerisinde yer almaktadır.Detaylar Artemis Tapınağı yazımızda.
Knidos Antik Kenti – Muğla

Datça’da yer alan Knidos Antik Kenti’deki kalıntılar milattan önce 2000 senesine aittir. Burada zamanında Dorların yaşadığı bilinir. Afrodit Heykeli’nin kaidesi, Demeter Mabedi ve Antik Tiyatro Antik kentte günümüze kadar ulaşan yapılar arasındadır.Detaylar Knidos Antik Kenti yazımızda.
Kilistra Antik Kenti – Konya

Konya Meram sınırları içinde yer alan Kilistra Antik Kenti, görece az tanınır. Buna rağmen zengin kalıntıları ile daha fazla kişiye ulaşmayı fazlasıyla hak eder. Yapılan bilimsel kazılar ve araştırmalar bölgedeki yerleşimlerin Hellenistik dönemde gerçekleştiğine işaret eder. Gözetleme kuleleri dışında çeşitli sığınaklar ve garnizonun bugüne dek ulaştığı görülür.
Hunat Hatun Camii ve Külliyesi – Kayseri

Mahperi Hunat Hatun tarafından yapılan cami ve külliye, Kayseri şehir merkezinde yer alır. Bu zat, I.Alaeddin Keykubad’ın eşi olarak tanınır. 1238 senesinde inşa edilen yapıda ayrıca hamam, türbe ve medrese gibi bölümler de mevcuttur. Medrese kısmı belli bir dönem arkeoloji müzesi olarak hizmet verir.Detaylar Hunat Hatun Camii yazımızda.
Sultanahmet Camii – İstanbul

İstanbul denince akla gelen ilk yapılardan biri olan Sultanahmet Camii, sene boyunca yerli ve yabancı ziyaretçilerin akınına uğrar. Osmanlı mimarisinden izler sunan tarihi cami, uluslar arası literatürde “Mavi Cami” şeklinde anılır. Caminin yapımında Sedefkar Mehmed Ağa’nın imzası bulunur. 1616 senesinde yapımı tamamlanan bu çok özel camide İznik çini süslemeleri hayranlık uyandırır.Detaylar Sultanahmet Camii yazımızda.
Tarihi Yerlere Yakın konaklama Yeri Nasil Bulunur?
Ülkemizin tarihi destinasyonları her yıl çok sayıda turisti ağırlıyor. Bu yüzden konaklama bulma süreci de zorlaşıyor. Siz de nerede konaklayacağınızı ve ne tür bir konaklama seçeneği bulabileceğinizi düşünüyorsanız Cozycozy’ye bakmanızı öneririz. Cozycozy tüm otelleri, yaz evlerini, villaları, bungalovları, pansiyonları, tekneleri ve hatta ağaç evleri bir araya getiriyor ve konaklama seçiminizi kolaylaştırıyor.Her türlü konaklama türünü karşılaştırabilir ve sizin için en uygun olan yeri bulabilirsiniz. Cozycozy’de haritayı kullanarak, konaklama için tarihi yere yakin bir yer seçebilirsiniz.
Ülkemizin görülmesi gereken yerlerinin yer aldığı Türkiye’de gezilecek yerler yazımıza da göz atabilirsiniz.
Tarihi yerler ve tarihi eserler yazımızın sonuna geldik.Sizlerde tarihi yerler hakkında listemizde yer alması gerektiğini düşündüğünüz, beğendiğiniz yerleri yazımıza yorumda bulunarak bizlerle paylaşabilirsiniz.